Pages

2 Eylül 2010 Perşembe

Hamile kalmak isteyenler için öneriler

Gebe kalmak isteyen kadınlar için özel seks reçeteleri:

Amerikan Hastanesi
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Alper Mumcu anlattı:
Çocuk sahibi olmak isteyip hamilelik elde edemeyen çiftlerde altta yatan sorun ilişki sırasında yapılan hatalar olabilir. İşte, hamilelik şansınızı artıracak seks önerileri:

Kadınların bir ay içinde hamile kalma oranı nedir?

Dr. Alper Mumcu: İstemelerine rağmen gebelik elde edemeyen çiftlerden bir kısmında altta yatan sorun uygun zamanda ve yeterli sıklıkta ilişkinin olmaması veya uygulanan yanlış yöntemler gibi çok basit sebepler olabilir. Kadınların herhangi bir ayda hamile kalma ihtimalleri yüzde 20-25 civarındadır. Çiftler bilgi eksikliği sebebiyle yaptıkları bazı davranışlar yoluyla bu ihtimali azaltabilir. Kısır olduklarını düşünen kimi çiftlerde alınacak basit birkaç önlem ve uygulanacak çok kolay yöntemlerle herhangi bir tedaviye gerek kalmadan gebelik elde edilebilir.

Hamile kalmak için en uygun zaman nedir?

Dr. Alper Mumcu: Düzenli adet gören kadınlarda yumurtlama genellikle adet kanamasının başladığı günden itibaren 14′üncü güne denk gelir. Ancak yumurtlama tarihinde sapmalar olabileceği ve sperm ile yumurta hücresinin kadın vücudu içinde yaşama potansiyeli göz önüne alındığında 9 ile 15′inci günler arasında gün aşırı cinsel ilişki olması gebelik şansını yükseltir.

Neden ilişki hergün önerilmiyor?

Dr. Alper Mumcu: Erkeğin sperm kalitesini düşürmemek için. Her ilişkiden önce erkeğin en az 48 saat süreyle boşalmaması özellikle sperm sayısı düşük ya da sınırda olan erkekler için yararlıdır.

Cinsel ilişkinin sabah ya da erken olması önemli mi?

Dr. Alper Mumcu: Boşalmanın olmadığı geceyi takip eden sabah erkeğin sperm düzeyleri en yüksek sayıdadır. Ancak bu ilişkiler yaşanırken ‘Bugün mutlaka ilişkide bulunmamız gerekir” şeklinde stres yaratmak gebelik açısından olumsuz etki gösterir. Bu stresi gidermek için olayı kendi haline bırakmak veya egzersiz, yürüyüş gibi stres giderici faaliyetlerde bulunmak gereklidir. Üreme sistemini yöneten bütün hormonların hem fiziksel hem de ruhsal strese karşı hassas olduğu unutulmamalı.

Hamilelik için en uygun pozisyon nedir?

Dr. Alper Mumcu: Pek çok pozisyon gebelik için uygun ortam yaratmaz. Normal şekilde bırakılması ve vajinanın spermlerin rahim içine doğru ilerleyebilmesi için uygun pozisyonda durması gerekir. Bu şartları sağlayan pozisyonlar erkeğin üstte olduğu, kadın ve erkeğin yana doğru dönük olduğu pozisyonlar ve kadının diz-dirsek pozisyonunda olduğu şekillerdir. Erkeğin üstte olduğu durumda kadının kalçaları altına bir yastık yerleştirmesi spermlerin doğru yönde ilerlemelerine yardımcı olur. Diz-dirsek pozisyonu ise özellikle sperm sayısı düşük olan durumlarda ek fayda sağlar. Oturur pozisyonda, kadının üstte olduğu veya ayakta olan cinsel ilşkiler gebelik elde etmek için uygun değildir.

Gebelik elde etmek isteyenler ilişki sırasında nelerden kaçınmalı?

Dr. Alper Mumcu: Örneğin oral seksten kaçnmalılar. Tükürük içinde bulunan birtakım enzimler ve bakteriler spermlerin dölleme kabiliyetini azaltır, hatta spermlerin ölümüne neden olabilir. Benzer şekilde anal seks de sperm aktivitesi üzerinde olumsuz etki yaratabileceğinden bu tür ilişkilerden kaçınılmalı. Yine benzer mekanizmayla İlişki esnasında kullanılabilen kayganlaştırıcılar da sakıncalıdır. Özellikle petrol bazlı olan vazelin, masaj yağları gibi maddeler kesinlikle kullanılmamalı, mutlaka kayganlaştırıcı kullanılması gerekiyorsa su bazlı olanlar tercih edilmeli. Gebelik arzulayan çiftlerin su altında veya içinde ilişkide bulunmaları vajen pH’ı bozulacağından sakıncalıdır. Sıcak su da sperm sayısı ve hareketliliğini bozacağından önerilmez.

Cinsel ilişki sırasında nelere dikkat edilmeli?

Dr. Alper Mumcu: Eğer ilişki sonras kadın hemen ayağa kalkarsa fazla miktarda meni dışarıya kaçacaktır. Spermler rahim ağzına ulaşacak yeterli zaman bulamadıkları için bu durum gebelik elde edilmesi açısından önemli. Gebe kalmak isteyen bir kadın ilişkiden hemen sonra ayağa kalkıp idrar yapmaya ya da yıkanmaya gitmemeli. İdeal olan kalçalarının alt1na bir yastık koyarak 20-30 dakika kadar yatmasıdır. Erkek de meni kaçağını azaltmak için birkaç dakika kadar kendini geri çekmemelidir. Vajina dışarıdan kullanılan herhangi bir maddeye gereksinim duymadan kendi kendini temizleyebilen ve uygun ortamını yaratan bir organdır. Adet kanaması ve ilişki sonrasında dahi vajina sağlıklı kalabilmek için kendi önlemini alır. Eğer ilişkiden sonra kötü bir koku duyuluyorsa bu enfeksiyonun belirtisi olabilir ve doktor kontrolü gerekir. Sadece gebelik isteyenlerde değil hiçbir kadında vajinal duş önerilmez, ilişki öncesi yapılan duş vajen pH’ını değiştireceğinden gebelik şansını olumsuz yönde etkiler. Spermin yaşama şansı tehlikeye girer, ilişkiden hemen sonra yapılan duş ise spermleri ortamdan uzaklaştıracağından şansı azaltır. Ayrıca duş, bakterileri kadın üreme sistemi içinde yukarılara doğru zorlayarak enfeksiyon dolayısıyla kısırlık riskini artırır.

Hamile kamlak isteyenler korunmayı ne zaman bırakmalı?

Dr. Alper Mumcu: Gebe kalmayı planladığınızda 3 ay öncesinden korunmayı bırakın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder